Kronobiológia

2011.08.09 00:00
A kronobiológia (időbiológia) az élő szervezetek időérzékelésével foglalkozó tudomány, születési éve 1729. Két ága létezik: a bioritmológia és a pszichogenetika.


A bioritmológia a bioritmussal, az élő szervezet ciklikus változásaival foglalkozik. Fizikai szinten 23, érzelmi szinten 28, szellemi szinten 33 napos ciklusokat különít el. Az ember fizikai, érzelmi, szellemi állapotát az határozza meg, hogy éppen, hol tart az adott ciklusban. A ciklusok a születés pillanatában 0 kezdőértékkel indulnak, és 23, 28, 33 naponkénti periodikussággal ismétlődnek. Így kiszámolható például, melyek azok a napok, amikor kezdeményezőbbek, aktívabbak, feladatok elvégzésére alkalmasabbak vagyunk, és melyek azok a napok, amikor passzív fázisban vagyunk, és jobb, a fontos feladatokat, döntéseket máskorra halasztani. Döntéshelyzetben mikor támaszkodhatunk az eszünkre, és mikor részesítsük előnyben inkább az érzelmeinket.

A pszichogenetika az ember születésének pillanatában ható kozmikus hatások következtében kialakult tipológiai jellemzőkkel foglalkozik. Ezek a velünk született jellemzők az egész életünkre kihatnak, és meghatározzák személyiségünket. Ezen kívül leírja az ember szervi működését meghatározó csakrák (energiaközpontok) állapotát is. Életünk során a születéskori állapotot gyökeresen megváltoztatni nem lehet, de kisebb-nagyobb mértékben eltérhetünk tőle. A legkisebb energiabefektetéssel azonban az jár, ha olyan életet élünk, olyan tulajdonságokat viselünk, amelyek a születés pillanatában is jellemeztek bennünket. Amikor alszunk, meditálunk vagy komfortérzetünk van, mindig a születéskori tipológiánk értékeit vesszük fel. Ha hosszasan és jelentősen eltérünk a tipológiánktól, azzal rengeteg energiát használunk el, és megbetegítjük a szervezetünket.

Érdemes megismerni születéskori tulajdonságainkat, jellemzőinket, hiszen e tulajdonságok ismeretében önmagunkkal és másokkal is nagyobb harmóniában élhetünk.