Kineziológia

2011.07.14 00:00

Maga a 'kineziológia' szó görög szóösszetétel, a kinesis (mozgás) és a logos (tudomány) szavakból. (Szó szerinti fordításban tehát a test mozgásának tanulmányozását jelenti.)
Hazánkban a természetgyógyászathoz tartozó, hivatalosan elismert szakmaként van számon tartva.

A módszer célja, hogy megszüntesse a szervezet energiarendszerében lévő elakadást, ezáltal beindítsa a test öngyógyító mechanizmusát. Segíti a testi-lelki egészség megőrzését, betegségek megelőzését, a személyiség fejlődését, ezáltal az életvezetés fejlesztését.

Hogyan működik?

Agyunkban attól a pillanattól kezdve, hogy megfogantunk, a velünk történt események elraktározódnak. Lesznek, amelyekre tudatosan emlékszünk, s lesznek, amelyekre nem. Azonban ez utóbbiak is képesek jelentősen befolyásolni gondolatainkat, érzéseinket, cselekedeteinket - ezáltal életünket. A kineziológus az izomteszt segítségével hozza felszínre a tudatalattiban tárolt információkat. Az izomteszt azon az egyszerű biológiai tényen alapul, hogy amikor negatív élmény, stressz ér bennünket, izmaink elernyednek. Azonban semleges vagy pozitív élmény hatására az izmok erősen tartanak. A kineziológus a kliens izmain tesztelve, megkeresi az adott probléma mögött meghúzódó energetikai, érzelmi blokkot, múltbeli negatív eseményt. Azért is fontos ezek megkeresése és a meglévő blokkok oldása, mert jelen problémáinkat az agyunk a múlt tapasztalatai alapján próbálja megoldani. Amikor találkozunk egy problémával, az agyunk a múltban hasonló eseményt keres, majd "kényelmesen" az ott alkalmazott megoldást "veszi elő" a jelen helyzetben is, ahelyett hogy új válaszokat keresne. Ily módon a múlt negatív tapasztalatai kihatnak a jelen eseményeire. Akár egy múltbeli negatív kritika, egy sértés, egy rossz emlék elég ahhoz, hogy agyunk a régi program szerint válaszoljon, és ne szabad akaratból döntsünk és cselekedjünk. Amíg agyunk a berögzült minták alapján válaszol, addig a múlt rabjai vagyunk, és nem tudunk előrelépni életünkben, hiszen ugyanazokat a köröket futjuk folyamatosan. Ha semlegesítjük a múlt negatív élményeit, azáltal új választási lehetőségek nyílnak meg előttünk, új viselkedési mintákat alakíthatunk ki, és harmonikusabb, boldogabb jövőt teremthetünk.

Milyen változásban nyújt segítséget a kineziológia?

Lehetetlen felsorolni minden olyan területet, ahol segíthet a kineziológia.
Íme néhány betegség, probléma, amikor hatékony segítséget nyújthat:

önértékelési zavarok
családi és egyéb kapcsolatok rendezetlensége
emésztési problémák
allergia
szorongás, depresszió
fóbiák, félelmek
pánikbetegség
tanulási nehézségek
kommunikációs blokkok
fizikai fájdalmak (hátfájás, fejfájás)
alvási zavar
szexuális problémák
enerváltság
döntésképtelenség
stb.

Ezeken kívül segíthet még, ha nem találjuk a helyünket a világban, nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, úgy érezzük, elakadtunk, és szükségünk van egy kis útmutatásra, mélyebb önismeretre szeretnénk szert tenni. Általánosságban azt mondhatnánk, hogy minden olyan probléma esetén hatékonyan alkalmazható, amelynek hátterében valamilyen lelki ok húzódik.

A legfontosabb, hogy ha felismertük, hogy életünk valamely területe rosszul működik, minél hamarabb nézzünk szembe vele, hiszen ha sokáig fenntartjuk a problémát, azáltal állandó stresszben tartjuk magunkat, amely megbetegíti lelkünket, s végül testünket is. Amikor megérett bennünk a vágy a változ(tat)ásra, élhetünk a kineziológia kínálta lehetőséggel, hogy minél hamarabb egy teljesebb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb életet tudhassunk magunkénak.